За мен История на суши Японската кухня Продукти Видове суши Начин на поднасяне
Видове суши
Основната съставка на сушито е така нареченият суши ориз.
Оттам нататък пълнежът на сушито варира и многообразието е изключително голямо. Ето някои от най-познатите видове:
 
Nagiri-zushi
Нагири суши (Nagiri-zushi)
Суши, оформено на ръка. Това е най-типичната форма суши и най-разпространената по ресторанти. Състои се от продълговата топка ориз за суши, която се оформя като се стиска в ръка, след това се мацва с малко уасаби (Wasabi) и отгоре се покрива с тънко резенче суши топинг (neta). Може да се върже с тънка лентичка нори (nori) – вид морско водорасло. Обикновено се сервира по двойки.
Gunkan maki
Гункан маки (Gunkan maki)
Буквално в превод означава бойно ролце. Това е специален вид нигири суши, състоящ се от овално оформен на ръка ориз, около който е увита лентичка нори, така че да се получи нещо като лодка, която след това се пълни с различни пълнежи. Сред безбройните комбинации на гункан най-известни и предпочитани са тези с морски таралеж и различни видове хайвер.
Maki-zushi
Маки суши (Maki-zushi)
В превод означава навито суши. Цилиндрично, оформено с помощта на бамбукова рогозка, наречена макису (makisu). Маки-суши обикновено е увито с нори – лист от сушено водорасло, което обгръща оризовата плънка. Рулото се реже на шест или на осем части (кръгчета) и се сервира като една порция.
Futo maki
Футо маки (Futo maki)
Голямо, дебело рулце с риба и/или зеленчуци, обвито с лист нори. Типичното Футо маки е с диаметър 3-4 см. Пълнежът му се състои от 3 различни съставки съчетани така, че да си пасват и вкусово и цветово. Футомакито принципно е вегетарианско и може да включва дайкон (японска ряпа) и яйца.
Chirashi-zushi
Чираши суши (Chirashi-zushi)
Разпръснато суши. Купа с ориз (сумеши или суши-меши), върху който са разпръснати различни видове риба, зеленчуци и т.н. В Япония е популярно, защото се приготвя лесно и е много засищащо. Има две основни разновидности:
Едомае Чирашисуши (Edomae chirashizushi) - при него останалите продукти освен ориза са сурови и са артистично наредени върху него. Гомокусуши (Gomokuzushi) - суровите или преминали някаква обработка продукти са объркани с ориза.
Ura maki
Ура маки (Ura maki)
Inside-out maki - в превод рулце, обърнато наопаки. Средно цилиндрично парче суши с два или повече пълнежа. Ура маки се различава от другите видове маки по това, че оризът е от външната страна, а листът нори е отвътре. Пълнежът е в средата на рулото, след това идва лист нори, който обвива пълнежа и накрая е ориза, който пък е овалян в хайвер или сусам. Този вид маки не е особено популярен в Япония, а е по-скоро вид суши, напаснат на европейския и американския вкус. Пълнежът може да е както от сурова риба и зеленчуци, така и от риба на грил, крема сирене, панирани скариди, различни пасти и сосове.
Temaki
Темаки (Temaki)
Oформено на ръка рулце под формата на конус. Фунийката, дълга около 10 см, е направена от лист нори и напълнена до средата с ориз за суши. Отгоре, в широката й част се нареждат плънките. Яде се с ръце, защото е прекалено голямо и неудобно за клечки. То трябва да се хапне бързо след като е направено, ако искате да се насладите на оптимален вкус и консистенция, тъй като нори листата сравнително бързо се овлажняват от пълнежа, което ги прави не толкова хрупкави и понякога даже трудни за консумация.
Hoso maki
Хосо маки (Hoso maki)
Тънко рулце. Малко цилиндрично парче суши обвито с лист нори. Диаметърът му е около 2 см и пълнежът му се състои само от едно нещо. Разновидности са Капа маки (Kappa maki), което е хосо маки с краставица и се счита, че то изчиства небцето по време на консумирането на различни видове сурова риба, така че вкусовете да не се смесват. Тека маки (Tekka maki) пък е вид хосо маки, напълнено с риба тон. "Tekka" описва гореща ютия, която има цвят подобен на този на рибата тон.
Oshi-zushi
Оши суши (Oshi-zushi)
В същността си представлява пресовано суши, най-вече квадратно парче, което се оформя с помощта на дървен калъп, наречен ошибако (oshibako). Пълнежите се слагат на дъното на калъпа, покриват се с ориз и се натискат с капака на калъпа, за да се получи компактно, правоъгълно блокче. Блокчето се изважда от калъпа и се нарязва на хапки.
Sashimi
Сашими (Sashimi)
Парченца сурова риба без добавка на ориз, като парчето, което се използва, е от най-хубавата част на рибата. Добре отрязаното парче има неповторим вкус. Често рибата е нарязана по различни начини, за да се подчертае външния й вид. Хира зукури е стандартно квадратно парче, по-тънкото се нарича Ито зукури, а най-малкото Каку зукури е тънко почти колкото хартия.
Powered by Mitkosoft Co.
Copyright 2023 © Nasko Sushi